Om du funderar på en tatueringsborttagning är du inte ensam. Efterfrågan på detta har ökat kraftigt på senare tid. Allt eftersom tekniken utvecklas förkortas behandlingstiderna och resultaten förbättras, men man bör fortfarande inte gå till en klinik med alldeles för höga förväntningar. I den här texten vill vi svara på de vanliga funderingar som kan uppstå inför en tatueringsborttagning.
Många jämför det med hur det känns att få en tatuering. Vissa menar att det till och med gör ondare än så. När lasern träffar pigmentet i tatuering splittras det av värmen, varpå det hettar till huden. Klinikerna brukar lindra smärtan genom att sätta in lokalbedövning på området som ska behandlas. I vissa fall får du bedövningskräm innan behandlingen inleds.
För att få bort en tatuering krävs det normalt sex till tolv behandlingar, även om det kan variera något beroende på tatuering. Efter varje behandlingstillfälle får man en svullnad och ibland även blåsbildning. Efter det läker kroppen sig själv med sårskorpor. Området som har behandlats läggs om med förband som patienten själv får byta och hålla ren hemma. I vanliga fall tar det inte mer än två veckor för såren att läka.
Det finns många faktorer som avgör priset för en tatueringsborttagning. Hur många behandlingar en tatuering kräver för att tas bort varierar mycket mellan olika patienter. Dock kan man ungefärligt säga att kostnaden för ett behandlingstillfälle, utfört med bra lasrar och av en specialist, ligger på ungefär 1 500 kronor för en tatuering i storleken två gånger två centimeter. För en tatuering i storleken 20 gånger 20 centimeter kostar det ungefär 5 000 kronor.
Den genomsnittliga patienten behöver ungefär 8 sessioner. Således hamnar noten på ungefär 12 000 kronor för den lilla tatueringen, medan den store skulle kosta runt 40 000 kronor.
Tatueringsborttagning med laser går ut på att behandlaren tar bort de pigment som sitter i läderhuden. Detta genom att de skjuts sönder med en laser. Kroppen gör sedan sig av med resterna den naturliga vägen.
Det finns flera saker som spelar in i hur lätt eller svårt det kommer bli att ta bort din tatuering. Färg, hur djupt den sitter, hur färsk den är och var den sitter är de starkast bidragande faktorerna. Sitter den på handen eller foten kommer den bli svårare att ta bort än om den sitter närmare kroppen.