Vad tjänar en barberare i medellön, finns det några tips som kan höja lönen och finns det goda framtidsutsikter för yrket i stort? Vi ger några svar på frågor om yrket barberare.
Barberare har fått ett uppsving under senare år. Något som kan förklaras av skäggets stora återkomst och behovet av att underhålla detta ansiktshår. Att fler väljer att låta skägget växa har också skapat ett större sug kring barberare som hjälper till med att skapa vackra, stilrena och välansade skägg. Det är emellertid inte bara skägg som en barberare klipper och ansar. Nej, här handlar det även om vanligt hår och därför så kan man även använda ordet herrfrisör då man talar om yrket. Det är samma sak.
Medellönen då – vad tjänar en barberare på Kungsholmen till exempel – i snitt? Medellönen för en barberare ligger på 26.400 kronor/månaden. Det finns dock ett övre skikt och segment där barberare tjänar minst 35.000 kronor varje månad. Tilläggas, för rättvisans skull, är även att cirka 10% av alla landets barberare har en mer blygsam lön och att man då tjänar 16.000 kronor eller lägre varje månad.
Som sagt, en barberare klipper hår, rakar – och ansar skägg och mustascher samt ger - i samband med detta – även mer välgörande hudvård. Det senare kan innebära mjukrengöring med olja, det kan handla om varma handdukar och det kan innebära lite ansiktsmassage. Det huvudsakliga verktyget som används är en speciell typ av rakkniv och det krävs viss kunskap för att hantera denna. Av förklarliga skäl, ska kanske tilläggas. Utöver denna rakkniv så används även saxar och olika trimmers.
Yrket handlar om mer än att bara ansa skägg, raka bort mustascher och att klippa till snygga frisyrer. Inte sällan så har en barberare egen salong och säljer olika produkter i samband med att en kund slår sig ner. Det innebär att man även har ett rent serviceyrke och att man måste vara social för att skapa trivsel i salongen. Kunderna är ofta återkommande och man kan skapa en atmosfär som blir väldigt familjär som en följd av detta. Hittar en man rätt barberare så byter han ogärna salong, på samma sätt som gäller för exempelvis en tandläkare eller en hårfrisörska.
Det finns några vägar att gå för att höja lönen. Ett av de bästa är att gå från anställd till egen företagare. Men, det är även ett steg som kräver eftertanke och undersökning av den rådande konkurrensen i staden. Finns det behov, har jag tillräckligt med potentiella kunder och har jag tiden som krävs för att lyckas? Att bara byta salong och arbetsgivare är också något som kan ge högre lön, men återigen – det handlar även om var i Sverige man bor.
Framtiden då? Den ser relativt ljus ut. Visst, man kan anta att trenden med skägg kanske nått sin kulmen och att vi i framtiden kommer att se mer slätrakade kinder på män i Sverige. Det innebär dock inte att en barberare kommer att stå sysslolös. Någon ska trots allt raka kinder och klippa hår också, eller hur? En annan sak som talar för att barberare kan ha en ljus framtid ligger i att män idag, rent generellt, är mer måna om sina utseenden och att ett besök hos en barberare inte enbart handlar om att få en ny frisyr; det handlar även mycket om att få känna sig omhändertagen och lite bortskämd. Det behövs i dagens uppskruvade samhälle.